Tharukshan Selvam: Een dure les over het werken met kinderen uit migrantengezinnen

Tharukshan Selvam: Een dure les over het werken met kinderen uit migrantengezinnen

Tharukshan Selvam maakte begin dit jaar een eind aan zijn leven nadat hij gepest zou zijn op zijn middelbare school. Vanaf 2015 gaat Tharukshan naar het Grotius College in Heerlen. Hij is dan al zo’n vijf jaar in Nederland. Tharukshan is het jongste kind van de Sri Lankaanse familie Selvam, die vanwege een burgeroorlog naar Nederland komt en asiel krijgt. Volgens zijn familie was hij vooral online het mikpunt van pesterijen, waarschijnlijk van medescholieren. Op de laatste dag van de kerstvakantie besluit de 15-jarige uit het leven te stappen.

Familieband te slecht voor mantelzorg?

Familieband te slecht voor mantelzorg?

‘Familieband vaak te slecht voor mantelzorg’, kopte de Volkskrant vorige week. Wat is er aan de hand? De overheid verwacht dat kinderen een deel van de zorg voor hun ouders op zich gaan nemen. Hoe reëel is de kans op succes? Groot, langdurig onderzoek toont aan dat vier van de tien kinderen geen harmonieuze relatie met hun ouders hebben. Als zij ingeschakeld worden in de zorg voor hun ouders, neemt de kans op conflicten toe, stelt onderzoeker Martijn Hogerbrugge die ouders, kinderen, broers en zussen twaalf jaar lang heeft ondervraagd over hun persoonlijke contact.

Aan je lot overgelaten...

Aan je lot overgelaten...

Aankomende week , 21 sept 2015, is het de week van het pesten. 'Wij' gaan in deze week maatschappelijk en collectief aandacht besteden aan het fenomeen pesten. Is een week genoeg? Niet als wij de andere 51 weken van het jaar de andere kant op kijken.
En..., dat doen we!
Wij laten zowel gepesten als pesters aan hun lot over en 'bemoeien ons er liever niet mee'.
Je bemoeien met pesten is eng, je kan een grote bek krijgen, je kan er naast zitten omdat de gepeste ook een aandeel heeft, of ze kunnen zich beiden tegen jou keren.
De 'Ander' moet het maar oppakken en de ander zijn de ouders, de school, de collega's die nauw samen werken, de verpleging op de afdeling ... In ieder geval niet 'ik'!

“Ze strikte mijn schoenveter”

“Ze strikte mijn schoenveter”

Ouderen in verpleeghuizen: verzilveren of verzuren?
En weer gaat het om de slechte kwaliteit in de verpleeghuizen. Krantenkoppen melden:

‘We hebben een hekel aan ouderen’. Ik weet nog hoe, alweer lang geleden, Van Kooten en de Bie gehakt maakten van de manier waarop we met ouderen omgaan. Dat vooral zieke en demente ouderen het afvoerputje van onze maatschappij zijn en vaak zo worden behandeld. Schaamteloos dat we als maatschappij onvoldoende zorgen voor deze groep mensen.

Wat is de oorsprong en de sociale functie van pesten nou eigenlijk?

Wat is de oorsprong en de sociale functie van pesten nou eigenlijk?

Tijdens de anti-pest-week herhalen we wat we al weten: pesten is een kwalijke zaak. We hebben voldoende materiaal om dat te bewijzen. Maar als pesten dan zo negatief is, waarom pesten mensen dan zo gemakkelijk en graag?
Wat levert het ons als soort op? En hoe kunnen we deze sociale voordelen anders vormgeven? Op een manier waarop mensen geen slachtoffer worden, maar we er allemaal beter van worden.

Idealistisch droombeeld? Helemaal niet. Met kennis en kunde rondom pesten en het concept dialoog, kunnen we heel veel bereiken.

Inschrijven nieuwsbrief

Contact

crkboPotgietersstraat 57-1
1053 XT Amsterdam

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mirjam Bakker: 06 19 85 73 66

Copyright © Leren over Leven - Opleidingsinstituut Contextuele Studies