Vandaag -19 mei 2020- is het de 100e geboortedag van Iván Böszörményi – Nagy, de grondlegger van de contextuele benadering.
Het contextuele denken heeft de afgelopen decennia haar plek veroverd in hulpverleningsland. Met name in de jeugdzorg heeft het vaste voet aan de grond gekregen. Maar ook in andere sectoren wordt het belang van kijken naar mensen in hun belangrijke relaties steeds meer erkend.
Voor velen is Nagy de man van het begrip loyaliteit. Het gaat hierbij om de existentiële loyaliteit tussen ouders en kinderen. Al spreek ik liever over de loyaliteit van kinderen naar ouders; kinderen zijn immers vaak veel trouwer aan ouders, dan andersom. Een beroemde uitspraak van Nagy is dan ook: Hoe slechter de ouders, hoe loyaler het kind. Denk aan al die kinderen die zwijgen als er thuis sprake is van geweld, omdat zij de ouders willen beschermen. Over loyaliteit hoeven we als het hier om gaat niet romantisch te zijn.
op dinsdag, 19 mei 2020.
Aantal keer gelezen: 1852
Tharukshan Selvam maakte begin dit jaar een eind aan zijn leven nadat hij gepest zou zijn op zijn middelbare school. Vanaf 2015 gaat Tharukshan naar het Grotius College in Heerlen. Hij is dan al zo’n vijf jaar in Nederland. Tharukshan is het jongste kind van de Sri Lankaanse familie Selvam, die vanwege een burgeroorlog naar Nederland komt en asiel krijgt. Volgens zijn familie was hij vooral online het mikpunt van pesterijen, waarschijnlijk van medescholieren. Op de laatste dag van de kerstvakantie besluit de 15-jarige uit het leven te stappen.
op maandag, 24 juli 2017.
Aantal keer gelezen: 2112
‘Familieband vaak te slecht voor mantelzorg’, kopte de Volkskrant vorige week. Wat is er aan de hand? De overheid verwacht dat kinderen een deel van de zorg voor hun ouders op zich gaan nemen. Hoe reëel is de kans op succes? Groot, langdurig onderzoek toont aan dat vier van de tien kinderen geen harmonieuze relatie met hun ouders hebben. Als zij ingeschakeld worden in de zorg voor hun ouders, neemt de kans op conflicten toe, stelt onderzoeker Martijn Hogerbrugge die ouders, kinderen, broers en zussen twaalf jaar lang heeft ondervraagd over hun persoonlijke contact.
op maandag, 15 februari 2016.
Aantal keer gelezen: 2102
Aankomende week , 21 sept 2015, is het de week van het pesten. 'Wij' gaan in deze week maatschappelijk en collectief aandacht besteden aan het fenomeen pesten. Is een week genoeg? Niet als wij de andere 51 weken van het jaar de andere kant op kijken.
En..., dat doen we!
Wij laten zowel gepesten als pesters aan hun lot over en 'bemoeien ons er liever niet mee'.
Je bemoeien met pesten is eng, je kan een grote bek krijgen, je kan er naast zitten omdat de gepeste ook een aandeel heeft, of ze kunnen zich beiden tegen jou keren.
De 'Ander' moet het maar oppakken en de ander zijn de ouders, de school, de collega's die nauw samen werken, de verpleging op de afdeling ... In ieder geval niet 'ik'!
op maandag, 21 september 2015.
Aantal keer gelezen: 1454