Nieuws

JUNI 2018:

Deze week heeft onze trainer René Knip de 2-daagse training 'Werken in complexe (echt)scheidingen' succesvol afgerond bij Synthese in Venray, waar ook enkele medewerkers van Rubicon waren aangeschoven. 

20180529 160913

De deelnemers waren zeer enthousiast, enkele opmerkingen uit de evaluatieformulieren: Veel geleerd! Kundige docent, veel kennis en ervaring en ook nog humor…En: Ik ga door deze training beter stil staan bij het ex-partnerschap en niet meer zo snel door naar het gezamenlijke ouderschap. 

Ook belangstelling voor deze training? Werken met complexe (echt)scheidingssituaties.

 

1 mei 2018:

Vorige week bij Pameijer in Rotterdam de incompany introductietraining Contextuele Hulpverlening aan de super enthousiaste woonbegeleiders en pedagogisch medewerkers afgerond. Bedankt dames voor jullie leergierigheid, openheid en vertrouwen. Het was een feest om met jullie te werken! Mirjam Bakker

 

8 april 2018:

In maart 2018 gaf Kitlyn Tjin a Djie van Bureau Beschermjassen gastles in de Basisopleiding Contextuele Hulpverlening over Transculturele Systeemtherapie en Beschermjassen.

 

 

 

Studenten hadden een top dag, hebben veel mee gekregen om over na te denken en zijn geïnspireerd geraakt. Ook Kitlyn ging met veel energie naar huis...Kortom, deze samenwerking smaakt naar meer en daar zijn we over aan het nadenken. Wordt vervolgd!

25 maart 2018:

Wij zijn altijd op zoek naar verbinding! In dit kader heeft in februari en maart onze zeer succesvolle training 'Oplossingsgericht werken en contextuele hulpverlening' weer gedraaid onder de enthousiaste leiding van Rob Paludanus. Deelnemers waarderen deze training gemiddeld met een 8,8! Ook benieuwd naar de meerwaarde van het samenvoegen van deze twee boeiende benaderingen, kijk dan op de website onder 'Bij- en nascholing' of volg de link.

 

18 Maart 2018:

 

Op 13 maart '18 heeft onze trainer Amanda Leeftink de door haar ontwikkelde training 'Dit ben ik! -mijn ouders zijn gescheiden' afgerond bij een jeugdzorg team van stichting Jeugdformaat in Den Haag. Deelnemers waren zeer leergierig, enthousiast en tevreden!

 

23 januari 2018:

Vandaag is de contextuele introductietraining afgerond bij het team ‘Ouderschap blijft’ van Jeugdformaat in Den Haag. Een enthousiast, betrokken en deskundig team hulpverleners, met als specialisatie scheidingsproblematiek.
 
Het waren een paar boeiende dagen. Enkele reacties uit de evaluatie:
- Verdiepende training!
- Mooi om verder te kijken dan alleen het gezin, de intergenerationele blik geeft meer inzicht.
- Eindelijk een training die het werk makkelijker maakt, ik zie nu meer en heb geleerd achter het gedrag te kijken.
- We gebruiken het woord loyaliteit zo vaak, maar ik heb me nooit gerealiseerd wat de echte inhoud en betekenis van loyaliteit tussen kinderen en ouders is.
 
Kortom, fijn gewerkt en elkaar over en weer geïnspireerd! Bedankt dames en veel plezier met onze vervolgtraining ‘Dit ben ik!-Mijn ouders zijn gescheiden’.
 
Groet, Mirjam Bakker

17 januari 2018:

GROETEN UIT HOLLAND!
 
Op 17 januari vond er een uitzending plaats in de serie Groeten uit Holland waarin Erica Scheenstra, een oud-student van Leren over Leven - OICS, in gesprek gaat met 5 Marokkaanse vrouwen. In het programma gaan de vrouwen met elkaar op stap om Nederlanders te ontmoeten en Nederland te ontdekken. Elke uitzending staat een thema centraal, in de uitzending met Erica is dat het thema geloof. Er ontstaat tussen Erica, die predikant is, en de vrouwen een open gesprek waarin wederzijds respect, nieuwsgierigheid naar elkaar en openheid in het contact leiden tot een prachtige ontmoeting, waarin dat wat bindt vooral een plek krijgt en de verschillen naast elkaar mogen bestaan. Een mooie illustratie van wat een dialoog kan zijn en doen. Bekijk Groeten uit Holland ---->>

2017 december:

Studenten Vervolgopleiding

- Op 14 en 22 december vonden de diplomeringen plaats van respectievelijk de Vervolg- en Basisopleiding Contextuele Hulpverlening. Wij zijn zeer trots dat de eerste groepen onder het nieuwe Leren over Leven - OICS hun getuigschriften in ontvangst mochten nemen. De getuigschriften geven toegang voor registratie bij de Vereniging voor Contextueel Werkers, voor registratie tot Contextueel Hulpverlener en Contextueel Therapeut. Bovendien zijn ze door de NVPA erkend als specialisatieopleiding. De diplomeringen hebben we gevierd in aanwezigheid van familie, vrienden en collega's. 

Als verrassing voor de studenten trad de Algerijnse Mohammed Hafidi op met de voorstelling 'Het nachtkastje van mijn grootvader'. Hierin verteld hij over zijn veilige jeugd waarin zijn grootvader een belangrijke rol had en een paradijs voor hem en zijn familie creëerde. Dit paradijs heeft hij noodgedwongen moeten ontvluchten en hij vertelde hoe het is om ergens anders in een nieuw land je eigen paradijs weer op te bouwen. Hafidi: "We zijn allemaal reizigers, we zijn allemaal onderweg en moeten van tijd tot tijd opnieuw beginnen. Daar waar we zijn moeten we ons eigen paradijs creëren."

Studenten Basisopleiding

 Mohammed Hafidi

 

2017 november:

- Op 9 november namen de pioniers van het oude Leren over Leven afscheid van het instituut, waarmee er een eind komt aan een tijdperk. De pioniers hebben een kwaliteitsvolle basis neergelegd waarop wij verder bouwen. Hun afscheid vierden ze geheel in stijl met een combinatie van inhoud, kunst en feestelijkheid. De ochtend bestond uit een soort 'contextuele Zomergasten' waarbij de vertrekkende stafleden ieder aan de hand van een aantal filmfragmenten illustreerden wat voor hen in essentie therapie vanuit een contextueel perspectief betekend. In de middag stond het verhaal van een aantal vluchtelingen centraal die op een indringende wijze vertelden over hoe het is om te leven onder oorlogsomstandigheden en doodsbedreigingen. Het kenmerkt de pioniers dat zij altijd aangehaakt waren op de belangrijke actuele thema's. Wij zullen deze traditie voortzetten.

 

 

2017 september:

- Op 15 september heeft een middag met de staf van Leren over Leven - OICS plaatsgevonden waarin we afscheid namen van Greet de Bruijn. Daarnaast nam Senad Alic, artistiek leider van Stichting De Werkelijkheid, ons mee in zijn levensverhaal. Hierbij stonden we stil bij de vraag wat het betekend voor je identiteit als je vanuit je vertrouwde omgeving moet vluchten naar een nieuw en onbekend land. Senad is beeldend kunstenaar en vertelde zijn verhaal aan de hand van zijn schilderijen. Boeiend, indrukwekkend en inspirerend. (http://www.senadalic.nl) 

 

2017 maart:

- 15 maart: Op de studiemiddag van de VCW met het thema: Conflict & Verbinding, heeft onze bestuurder Mirjam Bakker een inspirerende colum verzorgd. "Ga terug naar start' over de wortels van onze conflicten, woede en angst.

- maart: Congres Partnergeweld, met diverse workshops en een lezing "Donkerblauw" van Mirjam Bakker. Reactie uit de zaal: 'Mirjam heeft voor een interessante middag gezorgd, waarbij we niet anders konden dan bij onze eigen blauwdruk en gezin van herkomst stil te staan.' 

2017 februari: 

-9 februari:Bijzonder webinar met Barbara Krasner (op scherm), onze speciale Boardmember!

- 29 januari in Eindhoven:
'Hello in there' contextueel Nieuwjaarsmatinee  
voor al onze studenten, docenten, vaste relaties en genodigden was een bijzonder inspirerende middag Info

- 8 en 14 januari in Amsterdam op onze nieuwe leslocatie de Roos: Open middag van 14.00-17.00u over al onze opleidingen en trainingsmogelijkheden. Mail ons als je wilt komen!

meisje lol

2016 november:

8 nov. Bijzonder webinar met Barbara Krasner, onze speciale Boardmember!

barbara MG 2954 2

 

- We staan op de werkconferentie over Geweld in gezinnen van de HU Utrecht en Veilig Thuis op 15 nov. a.s. in Utrecht.>>>

2016 oktober:
-We staan op de opleidersmarkt van registerplein op 11 okt a.s. in Utrecht.

2016 september:
- we verzorgen een workshop op het symposium "Zonder armen om je heen" op 24 sept. te Nuenen. 

augustus: Vakantie en op werkbezoek bij Barbara Krasner!

2016 juli:
Wat is de impact van je context op je functioneren in je werkplek.
* Nieuwe 3 daagse training door Thea Bombeek >>>

2016 juni:
Verzuren of verzilveren?
*nieuwe 2 daagse training over werken met ouderen door Ard Nieuwenbroek >>>

2016 mei: 
Samenwerking met Wraparound Nederland!LOL Wrap

Leren over Leven –OICS en Wraparound Nederland (WAM) slaan de handen in één t.b.v. de wijkteams waarin we zowel op organisatieniveau als inhoudelijk integraal aan de slag gaan!

Werken met het Familiegroepsplan =>  Van onmacht naar kracht!

 >>>

2016 maart:
2016: JUBILEUMJAAR VCW!!

De VCW bestaat dit jaar 20 jaar. Op 8 november staat een groot symposium: Show your Colours op de rol. Een interactieve dag voor professionals in de hulpverlening die te maken hebben met polarisatie, migratie en radicalisering.

- De training Werken met complexe echtscheidingsituaties, door René Knip, in Eindhoven is afgerond.

2016 jan: Onze opleidingen zijn gestart!

2015 nov: Onze basis en onze vervolg- opleiding zullen in 2016 van start gaan!
Beide opleidingen zullen in Amsterdam gegeven worden. Heb je nog zin om me te doen? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

2015 okt: Duplotraining Amsterdam is van start gegaan.

2015 sept: De NVR school van Haim Omer komt in maart 2016 naar Nederland! We starten een unieke samenwerking. 

Geweldloos Verzet-Nieuwe autoriteit. Steeds meer mensen werken met deze methodiek, spreken er lof over en willen er meer van weten!
In de week van 14 maart 2016 zullen er door het team uit Israël diverse trainingen en masterclasses onder de hoede van ons opleidingsinstituut gegeven worden. Ben jij ook toe aan verdieping? 
Je krijgt een double-degree! Je training zal door en de NVR school en door ons geaccrediteerd worden. Meld je alvast aan dan houden we je op de hoogte van de planning en mogelijkheden om mee te doen!

We zijn trots dat we door het CRKBO ( Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) zijn geregistreerd!

2015 Workshop: Hoe gewoon is anders? door Mirjam Bakker op 3 nov. a.s. Niet alleen de samenleving verandert, ook het ‘concept’ van familie is aan verandering onderhevig. In de tijd dat het contextuele denken ontwikkeld werd, bestond het standaardgezin uit een vader, moeder en een aantal kinderen. Tegenwoordig zijn er vele vormen: nieuw samengestelde gezinnen, lesbisch/homo ouderschap, eenoudergezinnen. Daarnaast is er draagmoederschap, eiceldonatie, adoptie, pleegzorg... Hoe is het als je verward bent over de vraag bij wie je nu ‘echt hoort’ en hoe verhoudt in zo’n context de verworven loyaliteit zich tot de existentiële loyaliteit? Over deze en aanverwante vragen zullen we in de workshop met elkaar van gedachten wisselen. Kom naar het symposium: Bij wie hoor jij? 3 nov a.s. te Driebergen.

2015 Samenwerking met Hogeschool Arnhem Nijmegen en LOL van start!
Op 15 september zijn we gestart met het trainen van diverse wijkteams in Apeldoorn.

2015 Eerste Duplotraining in Eindhoven op 17 sept. van start gegaan!

Symposium
:
BIJ WIE HOOR JIJ?
De VCW organiseert een hele dag vol inspiratie en informatie over de rol van familie in de veranderende samenleving op 3 november.  www.contextueelwerkers.nl/

2015 Nieuwe start Leren over Leven Nederland, april 2015
Begin 2015 hebben we een frisse start gemaakt: studenten mogen rekenen op een eigentijds aanbod en worden vanuit het contextueel perspectief toegerust om de vraagstukken van deze tijd te doorgronden en mensen en organisaties terzijde te staan.
De opleidingsstaf is vernieuwd er zijn nieuwe supervisors aangetrokken, speciale webinars met mede grondlegger Barbara Krasner vormen voortaan onderdeel van het lespakket. We zijn er trots op dat Barbara Krasner bovendien deelneemt als speciaal lid van onze Raad van Advies.

Speciale kortingsaanbieding voor “oud” Leren over Leven studenten Nederland!

Heb je in het verleden of volg je nu de basisopleiding of de vervolg opleiding in Nederland? Dan krijg je tot januari 2017 maar liefst 10% korting op ons hele opleidingsaanbod.