Jaaropleiding contextuele verlies- en rouwbegeleiding

Je bent ook wat je hebt verloren

In deze opleiding focussen we op verlies en rouw in de context van families.

Gedurende ons leven leiden we allemaal verlies: van verwachtingen en idealen, van gezondheid, werk en vitaliteit, van vriendschappen, partners en van dromen.

Welbeschouwd begint het leven met verlies, we verlaten de warme veilige baarmoeder en worden ter wereld gebracht. Dan begint onze tocht door het leven, met alles wat daarin wordt gegeven en genomen.

Vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met het definitieve verlies van dierbaren door de dood.

Rouwen is een diep persoonlijk proces, maar rouw speelt zich niet af in het luchtledige, het speelt zich af tussen mensen.

We krijgen het leven van onze ouders en worden geboren in een verhaal dat door voorgaande generaties geschreven is en waar we met ons bestaan zelf aan meeschrijven. In de familiegeschiedenis worden verhalen over verlies,  afscheid en rouw doorgegeven. Ons persoonlijke verhaal is geworteld in deze familieverhalen. Hoe verhouden we ons hiertoe, wat hierin helpt ons bij verlies, verdriet en rouw en wat juist niet? Welk verlies is aangekeken en wat nog niet?

Welke legaten en delegaten ten aanzien van verlies dragen mensen met zich mee en wat doet dit op de balansen van geven en ontvangen in het familiale grootboek? Wat is er gegeven, wat daarvan is gezien, wat niet en kan er postuum nog ontschuldiging plaats vinden? 

Met de dood eindigt het leven, maar nooit de relatie.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die een contextuele basis- of vervolgopleiding heeft afgerond en zich verder wil specialiseren in het werken met verlies en rouw vanuit contextueel perspectief.

Heb je één van de volgende opleidingen gevolgd: contextuele leerlingbegeleiding, contextueel pastoraat, contextuele hulpverlening, contextuele vervolgopleiding of de master contextuele benadering? Welkom! Twijfel je? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Alle

therapie

is

rouwtherapie

Programma

We staan in deze opleiding stil bij de bestaande theorieën over verlies en rouw, veelal gericht op aspecten uit de tweede dimensie, zoals veerkracht en hechting.

Om daarnaast te onderzoeken wat hierover vanuit de dimensies van de interacties en de relationele ethiek te zeggen valt. Rouw vindt immers niet plaats in een vacuüm, maar in een intergenerationele context; in ons netwerk van verbindingen, de familie, de samenleving en de cultuur waar we deel van uitmaken.

De weg van individuele rouw wordt mede gevormd door de context waar we deel van uitmaken en heeft andersom ook effect op deze context. 

In 12 methodiekdagen besteden we aandacht aan theorievorming rondom rouw, waarbij we de focus houden op de dimensie van de relationele ethiek.

Verlies en rouw maakt deel uit van ieders leven, daarom kijken we ook naar je eigen verlies en werken we gedurende de hele opleiding met een verliesgenogram. Deze loopt als een rode draad door het programma en biedt tevens methodische handvatten in het werken rond verlies en rouw.

Verder hebben we veel oog voor rituelen en symbolen, omdat we in het rouwen zo vaak geen woorden hebben om uit te drukken wat er in ons leeft.


Locatie

Omdat rouwen vraagt om een veilige bedding, bieden wij dit opleidingstraject aan in een passende omgeving waarbij er gelegenheid is om een deel van de opleiding buiten te laten plaats vinden, denk aan een wandeling of een oefening in de verstilde omgeving van onze locatie.

Praktisch

  • Locatie: Zunderdorp
  • Startdatum: 30 augustig 2023
  • Einddatum: 3 juli 2024
  • Lesdagen: 12
  • Tijden lesdagen: 9.30 -16.30 uur
  • Prijs: € 2.740 (inclusief inschrijfgeld van € 500)
  • Opleidingscode: CVRB23
  • Docenten: Annette Melzer en gastdocent Manu Keirse

Registratie:

Inschrijven nieuwsbrief

Contact

Secretariaat
Hoofdweg 256
9695 AV Bellingwolde

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bienna Calvenhoven, bestuurder 06-14358152
Le-Xuan Tran, opleidingscoördinator, 06-47598793
Copyright © Leren over Leven - Opleidingsinstituut Contextuele Studies