Introductietraining Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit

Op zoek naar een benadering om in machteloos makende opvoedingssituaties, resterende positieve en constructieve krachten aan te boren, kwam de Israëlische psycholoog Haim Omer uit bij het Geweldloos Verzet.
Geweldloos verzet is een leer die ontwikkeld werd in de context van de sociaal-politieke strijd (Mahatma Gandhi, Martin Luther King e.a.).

Voor wie?

HBO of hoger opgeleid en werkzaam als hulpverlener, pedagogisch medewerker, jongerenwerker, coach, docent, leerkracht, intern begeleider en (sport)trainer, gezinsbegeleiders, thuisbegeleiding, opvoeders.
Er wordt afgezien van fysiek geweld en van het gebruik van woorden met een vernederende of beledigende strekking. Escalaties worden voorkomen én verzet wordt geboden. Ouders weer aanwezig in het leven van het kind, waarbij de boodschap luidt: “Ik ben hier! Ik ben je ouder en ik blijf je ouder! Ik geef niet toe en ik geef je niet op!” Zowel ouders, als kinderen hebben het recht om in elkaars leven een rol van betekenis te spelen. Ouders, docenten en hulpverleners hebben ook de plicht om met zorg én toezicht aanwezig te zijn in het leven van de jonge opgroeiende adolescent, die aan hen is toevertrouwd.

Haim Omer ontwikkelde verschillende methodieken om ouderlijke aanwezigheid en geweldloos verzet in praktijk te brengen: de uitgestelde reactie; de aankondiging; de sit-in; doorbreken van geheimhouding; de telefoonronde; volgen; bevelen weigeren; verzoeningsgebaren; enz.

Wij zijn International Training Partner van NVR school, Israël

Deze werkwijze is erkend als effectieve interventie door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Inhoud

Ouders of opvoeders, docenten en hulpverleners die worden geconfronteerd met agressief en zelfdestructief gedrag van kinderen staan voor een dilemma. Sommigen proberen het met berisping, dreigement en straf. Anderen kiezen de weg van overreding, acceptatie en begrip. De keuze tussen de ‘harde' en de ‘zachte' aanpak leidt niet alleen tot polarisatie en verwijdering tussen ouders en opvoeders. Beide opvoedingsstijlen mislukken omdat dit telkens ook tot escalaties leidt met de betrokken jongeren.

Werkwijze

In korte theoretische uiteenzettingen wordt in deze workshop een kennismaking geboden met de ideeën en werkwijze van geweldloos verzet. Deelnemers leren deze ideeën te integreren in hun eigen hulpverleningspraktijk. Er wordt geoefend via rollenspel. Cursisten leren ouders te helpen een duidelijke, overtuigende en op geweldloos verzet gebaseerde houding aan te nemen tegenover extreem gedrag van hun kinderen.

Bijzonderheden:

 • Agenda

  De 2-daagse introductietraining gaat na dit jaar uit en is geintregeerd in de 8-daagse. Lees hier meer

 • Lestijden
  Van 9.30 tot 16.30 uur, koffie en thee inbegrepen
 • Locatie
  Utrecht
 • Prijs
 • Code

  IGVU21

 • Accreditatie

  SKJ is opnieuw aangevraagd voor de 2-daagse tbv de incompany trainingen

  Registerplein :  Agogen 40;  Jeugdzorgwerker 40; Maatschappelijk werk 40 

 • Zelfstudie-uren
  4

Inschrijven nieuwsbrief

Contact

crkboPotgietersstraat 57-1
1053 XT Amsterdam

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mirjam Bakker: 06 19 85 73 66

Copyright © Leren over Leven - Opleidingsinstituut Contextuele Studies